Het verschil tussen risico en gevaar

Abby Jiha

  1. Gevaar is de situatie waarin een onaangename gebeurtenis (bedreiging) dreigt plaats te vinden.
  2. Risico is de kans dat deze situatie zich daadwerkelijk voor doet met betrekking tot de gevolgen die dan op treden.

Risico is het product van gevaar, kans, effect en blootstelling aan het gevaar.

Met effect worden de gevolgen bedoeld die overblijven nadat het gevaar zich daadwerkelijk heeft gemanifesteerd. [mate van verwonding, grootte van de schade aan mens en milieu]

 

Om risico's te vermijden zou men het gevaar weg moeten tenemen. Dat kan in veel gevallen niet, maar men kan wel de kans dat het gevaar zich manifesteert verkleinen waardoor het risico wordt verkleind.

  • Als een gewapende Jihdist voor u staat is de beste oplossing dat een arrestatieteam hem op tijd  arresteert en afvoert. Het gevaar is er nog wel, maar de kans dat die iets kan aanrichten, is vanuit  gevangenis erg klein.
  • Als er geen arrestatieteam in de buurt is dan moet u andere maatregelen treffen om de effecten van een aanslag op uw leven te verkleinen.
    • Niet meer naar buiten gaan.
    • Het aantrekken van een kogelwerendvest bijvoorbeeld.
  • Maar wat is nu de kans dat je een gewapende jihadist tegen komt. Dit zal in Syrie groter zijn dan in Frankrijk en in Nederland nog kleiner dan in Frankrijk. 

De impact in Frankrijk van de aanslagen in Parijs is enorm geweest; 130 doden en 386 gewonden. Je zal maar tussen zitten. Toch was de kans dat een Parijsenaar een van de slachtoffers werd 0,0002%

Hiermee is het risico dus ook erg klein, ondanks dat het gevaar en de effecten erg groot zijn. De bovennoemde maatregelen zijn derhalve voor u als individu overbodig:

U hoeft geen kogelwerend vest te kopen

u kunt gerust naar buiten gaan.


Op de werkvloer

Gevaren op de werkvloer worden daarentegen vaak de laag ingeschat door dat men de kans dat er iets gebeurd te laag inschat. Voortdurend worden medewerkers op de werkvloer blootgesteld aan gevaren. De gevolgen (het effect) zijn meestal niet zo dramatisch, af en toe een ongevalletje, meestal door eigen schud en soms een serieus onval. Ernstige- en dodelijkongevallen komen wel in de branch voor, maar gelukkig niet in uw bedrijf. 

Echter de statistiche kans op een ernstig- of dodelijk ongeval wordt groter naar mate het aantal gevaarlijke situaties toeneemt. De Pyramide van Bird geeft dit graisch weer.

pyra van Bird

 

RI&E

Sinds 1 januari 1994 is het voor alle werkgevers (uitgezonderd ZZP’ers) verplicht een risico-inventarisatie & -evaluatie te hebben. Het plan van aanpak is een verplicht onderdeel. (Arbeidsomstandighedenwet art.5 en Arbeidsomstandighedenbesluit art 2.5b.)

Om te kunnen anticiperen op de gevaren die op de loer liggen is het noodzakelijk om een goede inventarisatie te maken van de gevaren in alle taken binnen het bedrijf.

Wij hebben inmiddels jaren ervaring om zo'n inventarisatie te maken en te laten toesten door de Kerndeskundige.

Contact

We zijn telefonisch en per email bereikbaar.

Mobiel: +31 (0)6 2436 8765

E-mail: info@mvbouwbegeleiding.nl

Kantoor

MV Bouwbegeleiding

Pijl 50,  3328KP Dordrecht

KvK: 61302945

Volg ons

We zitten op Social Media. Volg ons & houdt contact.